Een piano is zowel een slag-, snaar- als toetsinstrument. Bij het stemmen wordt er vrijwel altijd gesproken over het behandelen van de snaren. Dit komt onder andere, omdat de toetsinstrumenten de slaginstrumenten aansturen. Vervolgens veroorzaken de slaginstrumenten weer trillingen bij de snaarinstrumenten. Hierdoor wordt duidelijk dat de snaren eigenlijk hetgeen zijn, welke de trilling oftewel de klank beïnvloeden.

De trillingen, die de snaren voortbrengen, worden versterkt door de zangbodem (klankbord). Daarnaast zijn er meerdere factoren, welke de toonhoogte bepalen van de snaren. Dit zijn onder andere de lengte, spanning en dikte van elke snaar. Twee van deze drie eigenschappen zijn al bepaald door de leverancier, waardoor je hier geen invloed meer op kan uitoefenen.

De spanning daarentegen is wel te beïnvloeden met behulp van een professionele pianostemmer. De reden waarom ervoor een pianostemmer wordt gekozen is vanwege de vele factoren, welke allemaal een rol spelen bij het stemmen van de snaren. Hieronder wordt er met betrekking tot de behandeling van nieuw besnaarde als piano’s voor optredens nog een aparte beschrijving gegeven. Het is namelijk zo dat het onderhoud bij deze piano’s anders is, dan bij oudere varianten.